Mother of Pearl

Om Skimrande  Pärlemor / Pärlor

En äkta pärla är rund i formen och vit.  Pärlor förekommer dock även i rosa, silver, kräm, guld, grön, blå och svart färg. Storleken skiftar från ett knappnålshuvud till ett duvägg. De består av pärlemor, vilket huvudsakligen består av kolsyrad kalk och ett organiskt hornämne. Pärlor skapas av musslor När en mussla öppnar skalet för att få in syre eller för att äta plankton så kan den råka få in ett sandkorn mellan skalet och manteln. Genom retning av mantelvävnaden som kallas pärlemor (pärlans mor) kapslas kornet in så att det så småningom bildas en pärla. Pärlor är sega trots sin låga hårdhet (Mohs 3-4) och de är mycket svåra att krossa. Pärlor vägs i grain (0,05g = ¼ karat).

Pärlor är en av de värdefullaste ädelstenarna och de brukar ha en livslängd på 100-150 år. Dock finns det exemplar som är äldre. Skötseln av pärlor är ytterst viktig för livslängden på dem. Man brukar säga att pärlor ska bäras för att behålla sin fina lyster. Pärlor mår inte bra av för mycket luftfuktighet och de vill inte heller ha det för torrt. De mår inte bra av syror, hårspray, svett , parfym, nötning och smink.

Hur man testar äkta pärlor?

Använd tänderna. Äkta pärlor känns sandiga, medans oäkta, falska lena. Äkta pärlor känns kalla, medans falska  oljiga

Pärlor är världens enda ekologiska ädelsten.

Den klassiska sötvattenspärlan är den vanligaste pärlan och den förekommer naturligt i stora delar av världen. Odlade sötvattenspärlor är dominerande inom smyckeshandeln och odlingen är centrerad till Sydostasien och Kina. Sötvattenspärlor, som bildas av musselsläktet Unionidae, är ofta vita, svagt rosa eller krämfärgade och kan vara runda till svagt oregelbundna.

Saltvattenspärlan, liknar sötvattenspärlan men är betydligt ovanligare. Saltvattenspärlan återfinnes i Japan och Kina Den odlas i viss utsträckning och är mycket dyr, särskilt den så kallade Akoyapärlan. Saltvattenspärlan är helt rund och färgen varierar mellan vit och krämvit till svagt rosa

Om ByMixzoom

Be inspired......
Detta inlägg publicerades i Mixzoom.com/SMYCKEN/JEWELRY och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s